W zależności od odmiany, czasu sadzenia i warunków klimatycznych, bataty zbiera się od sierpnia do października, ale zawsze przed przymrozkami. Zbiera się gdy większość korzeni osiągnie wielkość rynkową (ponad 150 g). Uzyskuje się to w zależnosci od odmiany, po 100 do 130 dniach od posadzenia. W wilgotnym otoczeniu zalecane są wcześniejsze zbiory , by zapobiec chorobom.
Po wydobyciu batatów z gruntu należy z nich usunąć ziemię (umyć) i pozostawić je do wysuszenia przez około tydzień, by zaleczyły się rany powstałe na korzeniu w trakcie ich wyrywania.
Z jednej rośliny możemy uzyskać do 3 kilogramów korzeni. Wymaga to jednak doskonałej pielęgnacji. Uprawiając batat w ogrodzie można się spodziewać średnio 1,5 – 2 kg zbiorów z jednej sadzonki batata.
Korzenie batata można wyrywać ręcznie lub maszynowo, ale trzeba uważać, by ich nie uszkodzić.
Słodkie ziemniaki należy przechowywać w temperaturze 13°-16°C. W trakcie magazynowania należy utrzymywaćwilgotność względną powietrza w granicach 75 do 80 procent, by korzenie nie utraciły wilgoci. W trakcie przechowywania pomieszczenie należy wietrzyć.
Batat przygotowanyodrazu po zbiorach czyli „młody” batat ma smak skrobi, podczas gdy te, które będą nadal dojrzewać stają się słodsze, gdyż stopniowo ich skrobia prztwarza się w cukier.
Należy unikać przechowywania batatów w lodówce, gdyż bulwy stwardnieją i będą mieć nieprzyjemnysmak.
Korzenie należy posegregować, przeznaczając te uszkodzone do skonsumowania w pierwszej kolejności. Nieuszkodzone korzenie należy oczyścić i odłożyć w ciepłe miejsce – idealna jest temperatura 27 – 32°C i duża wilgotność – na tydzień lub dwa w pomieszczeniu, w którym będą magazynowane.